Tak mi to pripadá, . . . . žiaľ.

9. februára 2013, samueltomko, Nezaradené

Podstatná časť našich politikov mi v porovnaní s českými pripadala  často  ako skupinka nie úplne vyzretých osobností. Napr. v tom , že si nie  vždy uvedomujú rozdiel medzi okresnou a štátnou úrovňou. Prečo tomu je  tak, to je na dlhší rozhovor a niekedy sa k tejto téme vrátim. Teraz ale o inom :  o nových trendoch v tejto oblasti  a to na príklade dvoch udalostí z posledných dní.

Prvým momentom bolo  problematické  vyhlásenie R. Fica pri návšteve Erdogana, že  EÚ  musí vysvetliť , prečo  nechce prijať štát, ktorý splnil všetky podmienky vstupu. Keďže to povedal stojac vedľa Turka a  hneď potom, ako sa Erdogan  vyžaloval o tureckých problémoch so vstupom,  bolo jasné koho tým myslí ( chybičkou krásy ale je, že Turecko ešte ani zďaleka nesplnilo všetky  podmienky vstupu). Pritom to zrejme  ani sám predseda tureckej vlády a šéf umiernenej islamistickej strany  so vstupom  do EÚ   nemyslí až tak vážne.  Pripadá mi, že  si chce tlakom  vydobyť nadštandardne podmienky ( ak by sa vstup preda len ukázal reálnym)  alebo -a to je skôr pravdou –  chce rozhodiť rukami, nuž keď nechcete…. Doma – medzi jeho islamistickými voličmi a tiež  v islamskom svete  by mu totiž vstup do európskeho spolku  imidžovo veľmi nepomohol.  Rozdiel medzi skutočným  plnením podmienok vstupu a deklaráciou  ich premiéra si napr. Nečas uvedomuje a kultúrne vyhlásil niečo v tom zmysle,  že podporuje Turecko a je presvedčený, že po splnení podmienok bude prijaté. A tak mi , nie po prvý raz, napadlo, či naši politici musia  nekriticky nadbiehať každej štátnej návšteve. Alebo chceme v tomto tromfnúť Viktora Orbána?

Druhý moment ma ale  udivil ešte viac . Kým po prijatí nového fiškálneho rozpočtu  EÚ sa R.Fico správal síce nie veľmi taktne ( oslavoval vydobyté peniaze ) ,  ale predsa len viac menej v rámci noriem štátnickej slušnosti,  Nečas politicky, morálne a ľudsky ( minimálne pre mňa) úplne vyhorel  s týmto vyhlásením:  Hrozba vetem pomohla, ČR od unie získá štvrtou nejvyšší sumu.

Takže trend je taký, že my sa moc nezlepšujeme, ale iní sa psujú.