Založ si blog

Mentálne geto Štefana Hríba.

 

Do ostatného stretnutia relácie Večer pod lampou (14. februára 2013) pozval Štefan  Hríb dve skupiny najväčšej slovenskej cirkvi. Servíroval ich oddelene a postupne. Jednu tvorili mladí aktivisti – členovia cirkevných spoločenstiev (niečo ako krúžkov)  na lokálnej úrovni a druhú ťažkí profíci, predstavitelia reholí doplnení bývalým exorcistom – profesionálnym diecéznym vyháňačom zlého ducha (diabla) .

Aby Hríb vykompenzoval zjavne jednostrannú konšteláciu, do úlohy protistrany sa trpezlivo snažil podkladať sám seba. A tak v príkrom rozpore so svojimi samoprezentáciami a samodefiníciami  za ostatných minimálne 10 rokov kládol mnohé otázky tak, ako keby bol v prípade cirkvi a viery neinformovaný človek z davu. Samozrejme, otázky na úrovni FAQ  nevzdelaných Marťanov boli nahrávkami na úhľadné odpovede, najmä v prvej časti večera. Ale ani v druhej časti, už len za účasti vyšších formátov cirkevného aparátu, sa neškodnosť otázok a ani pohodový obraz debaty zásadne nezmenil. A tak sme sa veľa nedozvedeli  napríklad o opodstatnenosti pozície vyháňača zlého ducha na diecéze a žiaľ ani o  „moderných“ metódach  vyháňania diabla  (napokon nikto sa vážne ani nepýtal).  Zato sme sa ale mohli dozvedieť dosť o tom, že keby sme mali v cirkvi takých ľudí (ako boli mladí aktivisti v predchádzajúcej skupine pozvaných), tak cirkvi žiadna kríza nehrozí. Naopak, keď  bolo treba skonkretizovať výklad o pnutí v cirkvi (mimochodom, veľmi kultivovaný, len dosť všeobecný) nemohli sme sa dosť dlho dozvedieť to , v čom je rozdiel medzi cirkvou pred a po Druhom vatikánskom koncile a pod.

Len ako šafranu bolo vo večerno-nočnej  lampe samostatnejších a živších  myšlienok (aj to len, zrejme pre istotu, ako príklad názorov emeritného milánskeho arcibiskupa):  napríklad,  že je možné, že ľudia, ktorí sa dnes navonok javia a konajú  ako súčasť cirkvi, sú v skutočnosti mimo nej a naopak. Alebo, že cirkev sa sama uzatvára do akéhosi mentálneho geta,  keď sa vyhýba diskusii s ľuďmi formálne stojacimi mimo nej. Už len toto mohlo byť pri účasti ideovo pestrejšieho publika diskusne cenné a príťažlivé. A práve nemožnosť   fundovanejšieho  a kritickejšieho rozobratia názorov v podmienkach ideového monolitu (nech už bol akokoľvek vnútorne diferencovaný) je vážny defekt spomínanej relácie. Na škodu pre divákov, ale aj pre cirkev a reláciu Večer pod lampou, ktoré v tomto prípade Hríb ukážkovo uzatvoril v ich mentálnom svete (gete).

Novinárska etika mala teda po skončení relácie dobre červené líca. Len jedno nechápem. Prečo niekto z kompetentných v Rade pre vysielanie a retransmisiu nežiada aspoň diskusiu o opakovaných etických fauloch stretnutí Večer pod lampou, a to zrejme vedome pripravovaných a odvysielaných. A ich elimináciu,  či aspoň elementárnu vyváženosť v práci moderátora a v dramaturgii tohto inak dobre konštruovaného formátu. Etika masmediálnej práce by si to vyžadovala dokonca aj vtedy, ak by sa obdobná téma viery vysielala v TV LUX.  Už vôbec nie vo verejnoprávnom médiu. Nepodceňujme to. Lebo nevyváženosť v médiách nie je nič iné ako výchova a navykanie divákov na totalitné chápanie života okolo nás. V prípade Bieloruska to naši aktivisti zjavne vidia a oprávnene zvonia na poplach. U nás  v tomto prípade – nie. Prečo nie? Lebo ak aj nie je Večer pod lampou najväčšia  tma, tak temno určite.

Kto vyrába slovenský fašizmus?

09.03.2016

V dnešnej tlači a v elektronických médiach sa objavilo niekoľko analýz príčin vstupu kotlebovcov do parlamentu. Znejú vedecky a objektívne (súvis s Ficovým strašením imigrantmi, so štyri roky neriešenou korupciou, oligarchami a pod) a hlavne medzinárodne dôležito, ale ani jedna neudiera klinec po hlavičke. Napokon prečo by aj mala. Veď tou hlavnou príčinou je účelovo [...]

Nebyť „ tých Židov“, Tiso by bol vlastne OK. Aj toto zaznieva. ..

16.03.2014

Poludnie v kaviarničke stredoslovenského okresného mesta. Je piatok 14. marca a rádio prináša správy. Jednou z tém je výročie vyhlásenia vojnového slovenského štátu. Ako sa stáva u nás pomaly rituálom, spomínajú sa takmer výlučne len židovské transporty, učitelia zorganizovali exkurzie študentov do Osvienčimu… A čo desaťtisíce „nežidovských“ [...]

Tak mi to pripadá, . . . . žiaľ.

09.02.2013

Podstatná časť našich politikov mi v porovnaní s českými pripadala často ako skupinka nie úplne vyzretých osobností. Napr. v tom , že si nie vždy uvedomujú rozdiel medzi okresnou a štátnou úrovňou. Prečo tomu je tak, to je na dlhší rozhovor a niekedy sa k tejto téme vrátim. Teraz ale o inom : o nových trendoch v tejto oblasti a to na príklade dvoch udalostí z [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 6
Celková čítanosť: 18475x
Priemerná čítanosť článkov: 3079x

Autor blogu

Kategórie